Oktober/november 2005 läste jag:
Leif GW Persson
Mellan sommarens längtan och vinterns köld och
En annan tid ett annat liv.
Jag köpte dem som pocket på adLibris efter en recension av hans Lindamordet av Mats Gellerfeldt i SvD, där han säger att den är bra, men inte så bra som de 2 ovan! De kostade bara 37:- st, medan den nyutkomna Lindamordet fortfarande kostar 137, den väntar vi med tills den sjunker i pris!
Vi ( även Per läste) håller med MG;
Böckerna är utomordentligt spännande och välskrivna
Den första handlar om SÄPO och samarbetet med amerikanerna under “kalla kriget” trots neutraliteten.
Den andre om efterdyningarna till ambassaddramat “ Lägg ut”
Det som gör dem så läsvärda är LGWP:s djupa kunskaper om polisarbete, men även ränkspelet politiskt och professionellt. Goda och dåliga poliser resp vilket handlingsutrymme den gode polisen har!
De senaste avsnitten av kommissarie Lynley som vistas på SvT i jul är inne på samma spår!
Karl och Ingrid hade tydligen läst dem !
Är det någon annan som är intresserad?
Har någon köpt Lindamordet?
Gunilla
PS Info om Tillit... av Peter Sylvan som jag beställt:
"Den är död", säger jag.
"Den är död", upprepar Hedda.
Gång på gång. Rösten blir alltmer sorgsen. Hon är tre år och försöker förstå varför den påkörda vildsvinskultingen inte vill vakna. Just i början av sitt eget medvetna liv börjar hon ana att det också har ett slut.
Barnets första möte med döden är inledningen till en berättelse om meningen i livet. Hur kunde det uppstå? Vilka mekanismer låg inbyggda i Den Stora Smällen som förmådde skapa en form av liv som kan fråga efter meningen med och i det?
Tillit är en vindlande, spännande och lättbegriplig upptäcktsresa i vetenskapens värld: Vad har den att säga om moralens rötter och medvetandets mekanismer? I berättelser om en mångfald av fascinerande experiment får vi lära oss till exempel varför många djurarter på ett synbarligen oegoistiskt sätt delar med sig. Den evolutionära biologin har avslöjat mycket om vårt dolda känsloliv och vårt nära släktskap med allt levande på jorden. Mindre känt är kanske att den också visat vilken betydelsefull roll estetiken har i livets långa utvecklingshistoria. En genomgående fråga i boken är hur långt får vi själva manipulera livets mekanismer, en fråga som kanske är mer konkret och vardaglig än vi tänker på ? det handlar om morgondagens mat. Vad är egentligen genmanipulerad föda? Kan vi lita på att den inte är farlig?
Tillit är en bok om vår tids vetenskap och om vad den säger om hur det är att vara människa. Som en röd tråd genom berättelsen går tilliten som det avgörande villkoret. Om vi inte kan lita på varandra ? om vi inte kan känna tillit ? då kommer vi inte heller att kunna finnas till.
Peter Sylwan är agronom och vetenskapsjournalist med många års erfarenhet från radio, TV, dags- och fackpress. Han har skrivit ett flertal populärvetenskapliga böcker om vår tids biologiska forskning och är nu adjungerad professor i kommunikation vid Lunds Universitet, Campus Helsingborg.
DS
Etiketter: Recension