måndag, december 05, 2016

Julbord

Jag har alltsedan tidigt sjuttiotal trakterat släkten med julbord
 
Troligen 1974

MEN
2010 
NUMERA
bjuder jag ju  "på lokal"
DOCK
 har jag  ett rikhaltigt förråd av recept 
varav
Finsk Kålrotslåda
upplyst av en strimma decembersol!
 passar även enpersonhushållet!

Receptet är taget från en artikel i  SvD  som handlar om marskalk Mannerheims matintresse!

4-5 personer (När den serverades på stora julbordet fick det dubblas, eller tredubblas - den var en favorit) 

1 medelstor kålrot
6 svartpepparkorn
2 dl vispgrädde
2 ägg
Till garneringen
2 msk ströbröd
2 msk smör eller margarin  

1. Skala kålroten, skär den i tärningar 2x2 cm, kokes mjuka i lättsaltat vatten (2 tsk salt/l vatten),pepparkornen koker med.
2.Häll av vattnet och msa kålroten. Rör ned grädde och ägg och smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 200 °
3. Smörj och bröa aen ugnssäker form eller liten långpanna. Bred ut kålrotsmoset i denna och strö över ströbröd.
 Klicka över smör eller margarin och grädda kålrotslådan i ca 30 min.

PS
En del vill också ha en lök i moset. Låt då den hackade löken koka med kålroten och ingå i moset.

Etiketter: , ,

0 Reflektioner:

Skicka en kommentar

<< Home