Äpplekakor
Nu har sonen återbördats till förvärvslivet.
Vi tar itu med restitutionen, i första hand genom att "rädda" alla stormfallna äpplen.
Jag påminner om tidigare publicerade äppel-recept:
Under vintern tar man så fram en påse i taget. På grund av dessa svenska äpplens utsökta arom behöver receptet inte vara så märkvärdigt:
Pernilla Tunbergers (legendarisk matskribent i DN som vi hade till 1968, mamma till Anna) recept på smulpaj var en sensation - slut med kavlande, kylande, penslande och kladd.
1+2 d.v.s.
1 dl socker+
2 dl vetemjöl+
75 g margarin smulas med fingrarna
1/4 tsk bakpulver - droppar citron tillsättes för smak.
3-5 äpplen skalas och klyftas och lägges i botten på en eldfast form.
“ Smulet” strös över.
Gräddas i 200 grader 20-25 min.
ELLER
Saffranskaka med äpplen
4 äpplen
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl socker
1 g saffran
2 msk olja
2 1/2 dl mjölk
3/4 dl russin
2 msk pärlsocker
2 msk hackade nötter eller mandel
Gör så här:
Smöra och bröa en form 25 cm i diameter . Skala och skär äpplena i klyftor . Blanda mjöl , bakpulver och socker . Stöt saffranet med 1 tsk socker och tillsätt det . Rör ned matfett , russin och mjölk . Häll smeten i formen och fördela äppelklyftorna över hela ytan . Stick ner dem i smeten . Strö över pärlsocker och nötter eller mandel. Grädda kakan i 175-200 grader i 50-60 min
ELLER
Äpplekaka Sånga Säby .
Citat ur min receptbok:
När vi började prenumerera på SvD på 70 - talet var det Hiram som var matskribent
Hennes Äpplekaka Sånga Säby är både enkel och elegant:
Således:
100 g smör (räcker med 75 g)
rivet skal av en citron
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 ägg
2-3- äpplen
Gör så här:
Rör socker och smör mjukt och luftigt.
Riv citronskalet i, blanda i ägget och rör kraftigt, sedan vetemjölet. Smörj en form 20-24 cm. Bred ut smeten Stick ner skalade klyftor av äpplena snyggt. Ugnen 175 gr Gräddas i 40 min. Serveras varm ljummen eller kall till te eller som efterrätt.
Till sist en synpunkt från Alf Henriksson:
Frukt
Envar som planterar ett äppelträd
är en beklagansvärd man.
Antingen bär det ingen frukt
och då bedrövas han.
Eller också dignar det under sin skörd
och då får han möda därmed.
Du skall äta din skrott i ditt anletes svett
av syndafallets träd.
Vi tar itu med restitutionen, i första hand genom att "rädda" alla stormfallna äpplen.
Jag påminner om tidigare publicerade äppel-recept:
Under vintern tar man så fram en påse i taget. På grund av dessa svenska äpplens utsökta arom behöver receptet inte vara så märkvärdigt:
Pernilla Tunbergers (legendarisk matskribent i DN som vi hade till 1968, mamma till Anna) recept på smulpaj var en sensation - slut med kavlande, kylande, penslande och kladd.
1+2 d.v.s.
1 dl socker+
2 dl vetemjöl+
75 g margarin smulas med fingrarna
1/4 tsk bakpulver - droppar citron tillsättes för smak.
3-5 äpplen skalas och klyftas och lägges i botten på en eldfast form.
“ Smulet” strös över.
Gräddas i 200 grader 20-25 min.
ELLER
Saffranskaka med äpplen
4 äpplen
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl socker
1 g saffran
2 msk olja
2 1/2 dl mjölk
3/4 dl russin
2 msk pärlsocker
2 msk hackade nötter eller mandel
Gör så här:
Smöra och bröa en form 25 cm i diameter . Skala och skär äpplena i klyftor . Blanda mjöl , bakpulver och socker . Stöt saffranet med 1 tsk socker och tillsätt det . Rör ned matfett , russin och mjölk . Häll smeten i formen och fördela äppelklyftorna över hela ytan . Stick ner dem i smeten . Strö över pärlsocker och nötter eller mandel. Grädda kakan i 175-200 grader i 50-60 min
ELLER
Äpplekaka Sånga Säby .
Citat ur min receptbok:
När vi började prenumerera på SvD på 70 - talet var det Hiram som var matskribent
Hennes Äpplekaka Sånga Säby är både enkel och elegant:
Således:
100 g smör (räcker med 75 g)
rivet skal av en citron
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 ägg
2-3- äpplen
Gör så här:
Rör socker och smör mjukt och luftigt.
Riv citronskalet i, blanda i ägget och rör kraftigt, sedan vetemjölet. Smörj en form 20-24 cm. Bred ut smeten Stick ner skalade klyftor av äpplena snyggt. Ugnen 175 gr Gräddas i 40 min. Serveras varm ljummen eller kall till te eller som efterrätt.
Till sist en synpunkt från Alf Henriksson:
Frukt
Envar som planterar ett äppelträd
är en beklagansvärd man.
Antingen bär det ingen frukt
och då bedrövas han.
Eller också dignar det under sin skörd
och då får han möda därmed.
Du skall äta din skrott i ditt anletes svett
av syndafallets träd.
Etiketter: Mat
0 Reflektioner:
Skicka en kommentar
<< Home