måndag, mars 12, 2012

Statsminister 20: Carl Bildt

Nils Daniel CARL Bildt
* 15 juli 1949
 Han var statsminister i tre år (1991-93) - Bildt är den förste högerledaren sedan Arvid Lindman som beträdde posten som regeringschef - och den förste som kunde leda en borgerlig koalitionsregering under en hel mandatperiod.


Biografiförfattaren, Tommy Möller skriver bl.a. inledningsvis:

"I stort sett varje dag när jag arbetat med boken har han figurerat i nyhetsinslag: ofta varit föremål för kritik, lika ofta levererat sådan
OCH
Det märker jag också, nu när jag skall sammanfatta biografin, att det faktum att vi levt med Carl Bildt  som nyhetsskapare sedan 1966 och vars  handlande fortfarande i denna dag kan vara innehållet i Dagens Eko, Aktuellt och Rapport framkallar svårigheter!
Jag avstår därför från att rekapitulera av alla nyhetsorienterade svenskar kända fakta - plockar "russinen ur kakan".

Redan när jag läste Bengt Jangfeldts biografi om Axel Munthe "EN osalig ande" upptäckte jag ju CB:s "politiska anor". Under den period som kronprinsessan, sedermera drottning, Victoria var Axel Munthes patient när hon långa tider vistades i Rom var namnen Carl Bildt,
svensk-norsk ambassadör i Rom. 
(Det var tydligen han som ursprungligen hade rekommenderat den professionella kontakten.)
MEN 
Om detta nämnes inget av Tommy Möller
DÄREMOT
berättar han följande:
Dagen efter bjöd den nye statsministern samtliga statsråd på lunch hemma i bostaden på Karlavägen. Vid det tillfället höll Bildts far, som var med på lunchen, ett tal där han konstaterade att familjen Bildt för andra gången hade försett landet med en statsminister och överlämnade under högljutt bifall från de övriga gästerna Gillis Bildts officersvärja till den nyvalde regeringschefen. Anders Björck, som utsetts till försvarsminister, berättar för Mats Bergstrand i boken "Framför Lyckta dörrar": Det är en av de få gånger i mitt liv som jag sett Carl Bildt klart generad. Han var alldeles röd i ansiktet och verkade inte alls gilla situationen. Vi andra tyckte nog att det var en utomordentlig elegant gest av hans far.
"Mats Bergström har analyserat hur regeringen Bildt lyckades under den första tiden efter tillträdet och jämfört med hur Fälldins första regering och den regering som leddes av Palme efter valet 1982 lyckades. Bildt-regeringen kunde under det första året stoltsera  med överlägset flest förändringsinitiativ: inte mindre än 43 propositioner med förslag på grundläggande förändringar på centrala områden lades fram, Fälldins regering åstadkom 19 sådana,medan Palmes endast mäktade med 15 propositioner av detta slag."


MEN
Sommaren 1992 ökade oron på valutamarknaden
Ur Ingvar Carlson- biografin:
16 september 1992 var det finanskris - IC blev av Bildt hemringd från Berlin. Alla ansträngningar till trots fick Riksbanken den 19 november överge kopplingen till ecun och övergå till flytande kronkurs.


Andra stora frågor under regeringsperioden:
 - Ubåtar eller minkar?
 - Pensionsreformen
 - EU-medlemsskap  

I september 1994 bortvalde svenska folket regeringen Bildt. 
Sommaren 1995 utsågs Bildt att vara EU:s medlare i Bosnienkonflikten. 
1999 avgår han som partiordförande.

FÖR ATT 
2006 återkomma som utrikesminister i Reinfeldts regering

Etiketter:

0 Reflektioner:

Skicka en kommentar

<< Home