tisdag, mars 27, 2012

Marskonsert

Den 22 mars var det dag för säsongens näst sista konsert. Den var "Pastoral":
Solist i Joaquin Rodrigos Concerto de Aranjuez var Georg Guylas

Först spelades Lars Erik Larssons komposition med detta namn
i anslutning till 
Karin Rehnqvists : Between sea and the sky
   
ATT BRYTA ISEN
(Breaking the Ice)
ur ARKTIS ARKTIS!
"Sommaren 1999 fick jag följa med den svenska polarexpeditionen ”Tundra nordväst” upp till norra Kanada. Under en månad bodde jag på en isbrytare och flögs ibland iland med helikopter, för att följa forskarnas arbete med att studera tundran. Naturen, ”det stora vilda”, ljuset, det ofta snabbt skiftande vädret, allt var överväldigande upplevelser, som sedan jag kom hem krävde att få ta musikalisk form.
Att bryta isen berättar om de vidsträckta vyerna, horisonterna, den dallrande luften när varmt och kallt möts. Och isen. Så fascinerande! Kraftfull och oerhört varierad både till form och färg. Inte alltid vacker. Inte alltid vit. När den bröts skapades stor dramatik.
Orkestern är lite annorlunda placerad än vanligt. Första- och andra-violinerna sitter mitt emot varandra, liksom också blåsarna; en av varje sort sitter till vänster om stråket och likadant på höger sida. Över stråkarnas intensiva, lite ruffiga spel kan på detta sätt blåsarnas långspunna melodi komma glidande än från höger än från vänster. Än med stort vibrato, än utan.
Ibland hämtar musiken ny kraft i ett stilla fallande – för att sedan dra igång igen.
För att komma framåt måste man våga bryta isen!
Karin Rehnqvist


Efter pausen ännu en Pastoralsymfoni, denna gång Ralph Vaughan Williams . Andrew Manze, vår chefdirigent berättade som alltid fängslande, om dess tillkomst efter RVW:s deltagande i Första världskriget.

Etiketter: , ,

0 Reflektioner:

Skicka en kommentar

<< Home