fredag, mars 18, 2011

Axel Munthe 7: San Michele

 
En skapelse av den mest fantastiska skönhet, poesi och onyttighet som jag någonsin sett.

HENRY JAMES
 Ovanstående uttalande gjorde Henry James  efter att han 13 juni 1899 bevistat Anacapris Sankt Antoniusfest och noterat AM:s färdiga villabyggande. 
 Som jag påpekade när jag  refererade Mina unga år:
  AR.s skildring av mötet är karakteristiskt hur han sedan, under de 434 sidorna, i detalj skildrar alla människor han möter - och de är åtskilliga - fullt i klass med Axel Munthe !
Axel Munthe var ju född 1857. Första gången han kom till Capri var 1876 - då hals över huvud nerrest till Medelhavet för att försöka undkomma lungsotsdöden (det var  en lyckad expedition - han blev ju  92 år...)
Sedan återvände han  regelbundet - vid ett sjukdomsrecidiv avvecklade han ju sin praktik i Paris och tillbringade närmre ett år på Capri 1888 innan han återigen blev praktiserande läkare i Rom.

MEN
Fram till 1889 hade han ingen fast bostad där, utan hyrde.Sedan får han 1/6 1895 möjlighet att köpa ett hus med utsikt över havet och ett gammalt förfallet kapell (=helgat åt Sankt Mikael) . Han har som vanligt ont om pengar men kan låna till inköpssumman.

Under åren 1890-96 hade AM en regelbunden årsrytm. I maj tog han sin kutter "lady Victoria" till Capri, varifrån han under sommarmånaderna seglade och kappseglade i Medelhavet. Framåt sensommaren åkte han till England och Sverige - hälsade på bekanta, såg till patienter - och seglade, mest på Isle of Wight och svenska västkusten (där ju också kungafamiljen semestrade).
Sedan var han åter i Rom och sin praktik till "säsongen" i november.
1896 börjar han så bygga sin dröm.
Kapitlet som skildrar detta är sidorna 303-324 i Jangfeldts bok. Han beskriver i detalj de olika inköpen och byggprojekten, och på dessa 21 små sidorna finns även många bilder.

Inemellan får man  reda på en del personer som besökte honom utöver Henry James:
1896 Marie och Søren Krøyer  (då den senare ritar porträttet ovan)
1897 Oscar Wilde  (just utkommen från fängelse) med lord Alfred Douglas
 BJ:
En kejsare lik tog Axel emot den ena kungligheten efter den andra 
 BJ påpekar att en del av det som berättas om detta i Boken om San Michele är fel - så uppenbart fel att det är underförstått att läsaren skall inse det!
MEN
Sant är att Mayerlingdramats Rudolfs änka, kronprinsessan Stephanie var där, liksom exkejsarinnan Eugenie, Napoleon III:s änka.
"Eugenie bjöd Axel att tillbring några dagar med henne på sin yacht "The Thistle". Med på resan, som gick till Sicilien, var bland andra hennes släkting Joseph Napoleon (Guiseppe) Primoli, vars morfar Charles Bonaparte, furste av Canino och känd ornitolog, var brorson till Napoleon I. Greve Primoli var en bildad och originell herre, som bebodde ett stort palazzo i Rom tillsammans med sin ännu mer kufiske bror Louis (Luigi) - det inrymmer numera Roms Bonapartemuseum. Bland hans vänner och bekanta räknades Alexander Dumas, Theophile Gautier, Paul Bourget, Gabriele dÁnnunzio - och Axel."
 OCH
I juli 1953 var ju även JAG där!
Då var ju Axel Munthe död - men bara sedan fyra år!

Etiketter: , ,

3 Reflektioner:

Blogger aequinoxia skrev ...

Åh, jag skulle så gärna vilja åka till Capri!

18 mars, 2011 09:24  
Blogger den blyga skrev ...

Se Neapel och sedan dö sades allmänt på 1950-talet - så det såg vi till att vi gjorde...
Nuförtiden åker folk ju mest till Thailand.

Många av de underbara platser vi hade förmånen att bese för 50 år sedan är tydligen nu så överfyllda av turister att de mist mycket av sin "enigma" - Redan på 1901 var t.ex. Ellen Key irriterad över alla sångglada tyskar som förstörde stämningen nere vid Marinan och flydde upp till Anacapri...
MEN
Jag hoppas du kommer iväg - och har tur med vädret

18 mars, 2011 10:16  
Anonymous Konferens västkusten skrev ...

Tack för att dela dina bästa minnen .... Jag gillar din blogg.

07 juni, 2011 13:18  

Skicka en kommentar

<< Home