Ugnsrostade grönsaker
Nu börjar potatis och andra rotfrukter tappa sin fräschör så det är dags att "rensa" i lådorna.
Här är ett recept från Tasteline som jag brukar tillgripa
Ugnsrostade grönsaker
4 port ca 45 min.
Ingredienser:
5 st potatis
2 st morötter
1 st sötpotatis
svartpeppar
rosmarin
1 msk pressad citron
1 st grön paprika
1 st gul paprika
1 st röd paprika
5 st tomater
basilika
peppar
salt
2 st majskolvar
0,5 dl olja
2,5 st gul lökar
Tillagning
Borsta potatisen och skär den i halvor eller stora bitar (skalet kan vara kvar). Skala morötter och sötpotatis och skär dem i bitar. Skär majskolvarna i 2-3 cm breda skivor. Skala löken och skär den i klyftor.
Lägg alla grönsaker i en långpanna. Ringla över oljan och pressad citron eller lime. Lägg små kvistar av rosmarin bland grönsakerna.
Tillaga i 225° ca 25 minuter. Vänd grönsakerna då och då.
Skär paprika och tomater i bitar resp klyftor och fördela dem i långpannan. Tillaga ytterligare 10-15 minuter eller tills grönsakerna känns lagom mjuka. Lägg på färska blad av basilika och strö över salt och peppar.
Tiderna kan variera beroende på ugn och livsmedel. Prova dig fram. Dessa grönsaker kan även tas med på utflykt och ätas ljumma eller kalla.
Det är ju alls inte nödvändigt att ta just dessa rot-och/eller grönsaker.
Gårdagens "skafferirensning" omfattade:
potatis,morötter,kålrot, lök, enbart grön paprika som jag hittade i frysen
(brukar köpa på mig på sensommaren då de är billiga)
Dessutom tog jag marinerad soltorkad tomat i brist på färska (de har ju kostat över 50 kr/kg utan att smaka något!)
Klimatsmart ,billigt och GOTT!
Här är ett recept från Tasteline som jag brukar tillgripa
Ugnsrostade grönsaker
4 port ca 45 min.
Ingredienser:
5 st potatis
2 st morötter
1 st sötpotatis
svartpeppar
rosmarin
1 msk pressad citron
1 st grön paprika
1 st gul paprika
1 st röd paprika
5 st tomater
basilika
peppar
salt
2 st majskolvar
0,5 dl olja
2,5 st gul lökar
Tillagning
Borsta potatisen och skär den i halvor eller stora bitar (skalet kan vara kvar). Skala morötter och sötpotatis och skär dem i bitar. Skär majskolvarna i 2-3 cm breda skivor. Skala löken och skär den i klyftor.
Lägg alla grönsaker i en långpanna. Ringla över oljan och pressad citron eller lime. Lägg små kvistar av rosmarin bland grönsakerna.
Tillaga i 225° ca 25 minuter. Vänd grönsakerna då och då.
Skär paprika och tomater i bitar resp klyftor och fördela dem i långpannan. Tillaga ytterligare 10-15 minuter eller tills grönsakerna känns lagom mjuka. Lägg på färska blad av basilika och strö över salt och peppar.
Tiderna kan variera beroende på ugn och livsmedel. Prova dig fram. Dessa grönsaker kan även tas med på utflykt och ätas ljumma eller kalla.
Det är ju alls inte nödvändigt att ta just dessa rot-och/eller grönsaker.
Gårdagens "skafferirensning" omfattade:
potatis,morötter,kålrot, lök, enbart grön paprika som jag hittade i frysen
(brukar köpa på mig på sensommaren då de är billiga)
Dessutom tog jag marinerad soltorkad tomat i brist på färska (de har ju kostat över 50 kr/kg utan att smaka något!)
Klimatsmart ,billigt och GOTT!
Etiketter: HIP, klimatsmart, Mat
0 Reflektioner:
Skicka en kommentar
<< Home