Så fira vi jul
När Icakuriren firade 50-årsjubileum 1991 gav de ut en julmatsbilaga med ovanstående titel.
(Obs pluralform av verbet!)
De sista tio åren har jag föredragit att servera julbord redan den 1 advent - den 27 december börjar jag se fram emot ljusare tider! Därför är det nu tid att plocka fram julrecepten.
1992
(fram till 2005, då jag köpte min digitalkamera var det alltid den gamle som fotograferade, så han saknas ofta på bilder före detta år...)
(fram till 2005, då jag köpte min digitalkamera var det alltid den gamle som fotograferade, så han saknas ofta på bilder före detta år...)
På det julbord som jag bjöd på vid de julkalas som blev tradition på fjärde advent fanns i dessa bilagor bl.a.följande recept:
Hemlagad senap (ganska stark)
1 burk Colmans senapspulver (ca 100 g)
1/2 l vatten
3 3/4 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 msk ättikssprit
1 tsk salt
vitpeppar
Rör ut senapspulvret i litet av vattnet .
Vispa samman socker mjöl, ättikssprit, salt och peppar med resten av vattnet i en kastrull .
Låt blandningen koka upp
Tillsätt senapen och låt alltsammans sjuda ett par minuter under omrörning .
Ta kastrullen från värmen .
Rör då och då tills blandningen svalnat
Förvara senapen svalt i burkar med lock något dygn innan den serveras .
De senaste tio åren var denna senap den gamles favorit - den passar lika bra till korv med mos som till julskinkan. Jag fick ofta göra ny sats i januari!
Konjaksgravad Östersjölax (Bilaga Ica-kuriren 47/88)
I kg lax av mittbiten
1 dl socker
3 tsk krossade vitpepparkorn
2 dillknippor (jag har a href="http://vikeningarna.blogspot.com/2007/08/dillerier.html">djupfryst dill, kan köpas)
drygt 1/2 dl salt
4 msk konjak
Skär ut laxen i 2 benfria filéer. Torka av filéerna med hushållspapper. Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker.
Strö lite av blandningen på ett djupt fat tillsammans med litet hackad dill.
Lägg ner en laxbit med köttsidan upppåt, strö på hälften av salt och sockerblandningen.
Fördela nästan all hackad dill och doppa konjaken över.
Lägg den andra laxsidan ovanpå och strö på resten av blandningen samt dillen.
Täck över fatet och ställ det kallt 2-3 dygn. Vänd laxen några gånger under tiden.
1 burk Colmans senapspulver (ca 100 g)
1/2 l vatten
3 3/4 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 msk ättikssprit
1 tsk salt
vitpeppar
Rör ut senapspulvret i litet av vattnet .
Vispa samman socker mjöl, ättikssprit, salt och peppar med resten av vattnet i en kastrull .
Låt blandningen koka upp
Tillsätt senapen och låt alltsammans sjuda ett par minuter under omrörning .
Ta kastrullen från värmen .
Rör då och då tills blandningen svalnat
Förvara senapen svalt i burkar med lock något dygn innan den serveras .
De senaste tio åren var denna senap den gamles favorit - den passar lika bra till korv med mos som till julskinkan. Jag fick ofta göra ny sats i januari!
Konjaksgravad Östersjölax (Bilaga Ica-kuriren 47/88)
I kg lax av mittbiten
1 dl socker
3 tsk krossade vitpepparkorn
2 dillknippor (jag har a href="http://vikeningarna.blogspot.com/2007/08/dillerier.html">djupfryst dill, kan köpas)
drygt 1/2 dl salt
4 msk konjak
Skär ut laxen i 2 benfria filéer. Torka av filéerna med hushållspapper. Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker.
Strö lite av blandningen på ett djupt fat tillsammans med litet hackad dill.
Lägg ner en laxbit med köttsidan upppåt, strö på hälften av salt och sockerblandningen.
Fördela nästan all hackad dill och doppa konjaken över.
Lägg den andra laxsidan ovanpå och strö på resten av blandningen samt dillen.
Täck över fatet och ställ det kallt 2-3 dygn. Vänd laxen några gånger under tiden.
2 Reflektioner:
Åh den där senapen måste jag testa!
Jag älskar senap, gärna stark. Tycker dock att många av de färdiga i butiken är på tok för söta, som Johnnys. För nåt år sedan bestämde jag mig för att komponera en egen senap. Efter några provomgångar och justeringar såg receptet ut så här julen 2007
Den julen hjälptes vi åt att göra senap, M och jag. Mortlade tills det kändes som om stöten skulle gå igenom handflatan. Gav bort små presentkrus med senap. Gladast blev nog arbetskompisen med medlemskap i Grynkorvens vänner. Det blev korvbjudning på jobbet, med nykokt rotmos till :)
Denna senap ÄR ganska söt, men det balanseras av att den är så senapsstark att det sticker i näsan!
När det gäller mortlande är jag ju som skånska uppvuxen med senapskula: till LUTFISKEN skall det vara SKÅNSK senap!
Jag tror att jag skall i december berätta om den mödosamma och tidskrävande tillagningsprocessen i mitt barndomshem på julafton!
Skicka en kommentar
<< Home