söndag, januari 20, 2008

HIP i januari!

Nu gäller det att frossa i rotsaker!Mitt allra äldsta recept på palsternacka är det här, den gamles favorit!!

Gratinerade palsternackor

6 medelstora palsternackor ca 800
vatten, salt
1 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl palsternackspad
2 dl mjölk
ca 150 g rökt skinka
2 dl riven ost

Skala palsternackorna och skär dem i fjärdedelar på längden. Koka palsternackorna nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten ( 1 tsk salt/1/2 l vatten), 10-15 min.
Ta upp palsternackorna och lägg dem i en ugnssäker form. Sätt ugnen på 250 °.
Smält smöret i en kastrull. Rör ned mjölet och späd med gönsaksspad och mjölk.
Låt såsen koka 3-5 min.
Skär skinkan* i strimlor. Rör ned skinkan och hälften av osten i såsen. Smaksätt med salt och peppar om det behövs.
Häll såsen över palsternackorna. Strö över resten av osten.
Gratinera i ugnen tills rätten fått färg ca 10 min.

* I januari kan man ofta få överbliven färdigkokt julskinka till extrapris!
Se även palsternackgratin och morotssoppa

Etiketter: ,

0 Reflektioner:

Skicka en kommentar

<< Home