lördag, juni 10, 2006

Syrensaft

Fråga i Allt om Mat:
Kan jag göra syrensaft?
Svar: Ja, det går bra. Följ receptet på flädersaft på sid 102, men byt ut blomklasarna mot syrenklasar.

Sagt och gjort.

Men det blev ingen höjdare!
Det såg ganska läckert ut i grytan


Och på flaska

Men smaken kunde inte alls jämföras med HYLLE!
I de moderna recepten - som det på sid 102 i nr 10/06 har de alldeles för litet socker och för mycket citronsyra! Det blir surt.


Tacka vet jag Borgmästarinnan Laurins recept som jag fick 1967:



Varva 30 nyutslagna fläderblommor och 2 skivade citroner med 2 kg socker och 30g citronsyra.(ja, ursprungligen var det vinsyra, men den är inte så hälsosam har det visat sig)
Häll över 1 1/2 liter kokande vatten och ställ i kylen 3 dygn.
Sila sedan upp på flaskor och förvara kallt.
Ett stänk gin förhöjer njutningen

Med så här pass snålt med citronsyra är det bästa att frysa in saften direkt och tina vartefter konsumtion behagas.
En trevlig modern variant är att också lägga i en snittad vaniljstång!
Jag brukar göra två satser: en med och en utan vanilj.
Summary: The flowers of Elder Sambucos nigra can be used to make a nice sirup. I have tried this year to make the same recipe with lilac, but that was not as delicious. Elder does not blossom until Midsummer
Men än får vi vänta några veckor innan det är dags.

Etiketter:

2 Reflektioner:

Blogger aequinoxia skrev ...

Åh, jag *älskar* flädersaft. Det är så gott att frysa den - sen kan man bara gå ut i frysen med saftkannan och en sked och karva ut vad man behöver. Saft och is i ett!

10 juni, 2006 20:07  
Blogger bästisgrannen skrev ...

Din svärdotter gör underbara välkomstdrinkar av ”hylle”, kan det vara ditt recept?

”Skotten” sågade ner vår ”hylle” för två år sedan men han har lovat mig en ny:)

13 juni, 2006 23:40  

Skicka en kommentar

<< Home