måndag, mars 03, 2014

Mera musik!

Torsdagen den 27/2 var det åter  konsert med Helsingborgssymfonikerna 
Vi har ju blivit bortskämda med Per Nyréns presentationer av programmet:

Han väljer ut ett verk som han analyserar och illustrerar med uppspelning av avsnitt ur, denna gång Peter Tjakovskijs sjätte och sista symfoni "Pathétique" i h-moll. Hans genomgångar gör ju lyssnandet så mycket rikare. Det blev särskilt påtagligt i detta för mig egentligen "välkända" verk.
Jag hade ju under min uppväxt, genom mammas och faster Stinas abonnemang på konserthuset, ibland fått rycka in och så kommit i kontakt med klassisk musik - så icke den gamle. 
MEN
Han hade ju en naturlig musikalitet, och allteftersom var det han som blev drivande när det gällde vår "hemma"-musikarena - köpte skivspelare, förstärkare, högtalare och skivor. Hans favoritkompositör blev just Tjajkovskij - främst femman - men med åren kanske överflyglat av den sista "sexan".

Det är åtskilliga gånger vi satt på eftermiddagarna och lyssnade - på slutet i en återgivning av Londons Philharmoniker från 1977 med Mstislaw Rostropowitsch som dirigent.
Jag har alltid njutit av den ödesmättade musiken, fascinerats av sammanträffandet att Tjakovskij dog sex dagar efter premiären efter att ha druckit kolerainfekterat Neva-vatten...
MEN
Tack vare Per Nyréns ingående professionella analys av verket
 blev lyssnandet denna gång ytterligare fördjupat!
Dessförinnan 
hade vi fått lyssna till Paganinis första Violinkonsert med den 
35-årige violinisten Kristóf Baráti
Kristóf Baráti ( is a Hungarian violinist, and is 
widely regarded as one of the most talented violinists to emerge in recent years.
Det är en NÅD att vi i vårt lilla hörn av världen  får lyssna till så högklassigt musicerande!

Etiketter:

0 Reflektioner:

Skicka en kommentar

<< Home