fredag, januari 03, 2014

Min första loppmarknad

 Under mitt ständiga sorterande av gamla bokhögar dök plötsligt den här boken upp
 Den kostade 50 öre
Tryckår 1934
Boken publicerades ffg 1933
På Bokbörsen betingar en likadan, visserligen "i gott skick":275 kr!

Tidens Förlag. 1934. 343 s. Häftad. 19,5x13cm. Gott skick. Gulnad/sobelyst på rygg. Lite slitage på rygg uppe och nere så bakre pärmblad samt främre släppt lite från rygg, annars okej. Begreppet "Jantelag" myntas
Frånsett pärmen är mitt exemplar intakt

Det är intressant hur ett föremål kan vara så intensivt laddat med  tidshistoria

Det var 1953. Jag var 17 år och gick sista terminen i gymnasiet, slutspurten inför studentexamen. Fram tills nu hade det "stora livet", den internationella politiken varit helt präglad av efterverkningarna av andra världskriget:  "kalla kriget",   Koreakriget 
you name it... Genom tilltagande möjligheter med rapportering via radio fanns det ju också ökade möjligheter att ta del av eländes, elände från alla hörn i världen.

Så inträffar,  natten mellan den 31 januari och 1 februari 1953
 vad som har kallats Stormfloden i Nordsjön

Stormfloden i Nordsjön 1953 orsakade den svåraste stormflodskatastrofen i Nordsjön under 1900-talet. Stormfloden inträffade natten mellan den 31 januari och 1 februari 1953 och drabbade stora delar av kusten i framförallt Nederländerna och Storbritannien och till viss del även i Belgien. Även Nordsjökusterna i Tyskland och Danmark berördes av ovädret.

I Holland brast fördämningarna och stora delar av landet stod under vatten.
SE video
ÄNTLIGEN!

Till skillnad från atombomber, grundandet av Öst-Tyskland, maktövertagande i Tjeckoslovakien fanns här en "gripbar"katastrof utan politiska komplikationer.

Hela Sverige engagerades i den s.ka. Hollandshjälpen
(som blev upphovet till Radiohjälpen)

Troligtvis var det så att bl.a. alla Sveriges läroverk uppmanades att lokalt arrangera välgörenhetstillställningar enligt ovan för att insamla medel. Vår avgångsklass hade, enligt tradition, vid julavslutningen 1952  haft en mycket lyckad spexunderhållning för lärare och elever. Vi upprepade den nu för allmänheten. I en fullsatt aula väckte den stort bifall.Några veckor senare, en lördag, anordnades, för första gång, en "loppmarknad" - eleverna hetsade föräldrarna att skänka föremål som såldes.
OCH
Det var där som jag fann och inköpte boken för 50 öre.
Jag hade aldrig hört talas om Aksel Sandemose
MEN
Minns hur överraskad jag var över att den var så BRA! 
Nu ska jag t och läsa om den...

Etiketter: , , , ,

0 Reflektioner:

Skicka en kommentar

<< Home