onsdag, oktober 20, 2010

1810:2

Hamntorget i Helsingborg har fått vidkännas stora förändringar sedan jag var barn. Då låg det enda färjeläget här, en tågfärja som tog ombord vagnar som anlände från Oslo  och Stockholmför vidare transport till Köpenhamn och kontinenten. Det var ju bara det att det blev krig, tyskarna ockuperade Danmark 9 april 1940, så det mesta var ju avtängt för gemene man.

På den här bilden kan man dock se tre saker som finns kvar sedan den tiden:

1. Blåsten! den gamle som kom ifrån de djupa skogar fascinerades av hur det alltid lyckades blåsa KALLT på Hamntorget även den underbara sommaren 1955!

2. Milles Sjöfartsgudinna
OCH
3. Minnesmonumentet över Jean Jules Baptiste Bernadottes ankomst till Sverige  den 20 oktober 1810. Så vitt jag minns står den på samma plats; som sig bör när det står "landsteg HÄR.":

Det rådde höststorm i Öresund så överfarten fick vänta ett helt dygn. Men på eftermiddagen lördagen den 20 oktober signalerade kanonskott från Helsingör för den tåligt väntande mottagningsdelegationen i Helsingborg att nu var majestätet äntligen på väg. En halvtimme senare tog han sina första steg på svensk mark under hurrarop och dånande salut. Ögonvittnen berättar att han snavade när han steg av båten men i land kom han, och det med besked.

Etiketter:

0 Reflektioner:

Skicka en kommentar

<< Home