lördag, juni 30, 2007

För 50 år sedan...


I vårt husorgan Helsingborgs Dagblad finns varje dag en spalt med årsdagar.

I går stod det:
... för 50 år sedan, 1957, meddelades att den ungerske generalen Pal Maleter fängslats av ryssarna. Maleter var den som ledde de ungerska trupperna i upproret mot Sovjetunionen 1956. Då försökte Ungern demokratisera sin kommunism, men Sovjettrupper drog in i landet för att stoppa reformerna. Maleter och regeringschefen Imre Nagy dömdes till döden som "kontrarevolutionärer" och avrättades.

Som framgår at blogg 23 oktober 2006 (klicka på Nostalgi) var Ungernrevolten då minst lika skrämmande aktuellt som Irak nu!

Därtill var den ju mycket mer alarmerande för oss eftersom kalla kriget var under uppsegling - Berlinmuren byggdes inte förrän 1961 - och det ju fanns en högst påtaglig risk att hela Europa skulle dras in i konflikterna.

Förutom dessa händelser, fanns det andra som etablerar 1956-1962 som den första stora vändpunkten i det kalla kriget. Kulmen på de försämrade relationerna nåddes 1962 med Kubakrisen. 1956 tvingades Sovjet sätta in militär mot antisovjetiska uppror i Ungern (se Ungernrevolten) och 1968 i Tjeckoslovakien, den s.k. Pragvåren,

Jag letar förgäves efter foton på Pal M.utöver det ovan - jag minns fortfarande hur stilig han var på bilderna i tidningarna för 50 år sedan t.ex när Imre Nagys regering presenterades : Pal M. i uniform med djupt liggande "brinnande" ögon...

I detta perspektiv är vi evigt tacksamma för Angela Merkels insatser !!!


Fast...

Ny bomb hittad
Läs mera i SvD

Etiketter: ,

3 Reflektioner:

Anonymous Anonym skrev ...

Dubbelt HU!

HU för Hungary och ett besvärjande HU! inför den stundande Londonresan.

01 juli, 2007 10:00  
Blogger den blyga skrev ...

Supermegatrix borde egentligen få en pension från brittiska staten för att hålla sig borta...

01 juli, 2007 12:24  
Anonymous Anonym skrev ...

Om du söker på "Maléter Pál" på bland bilder på Google får du rätt många träffar.

01 juli, 2007 22:41  

Skicka en kommentar

<< Home