måndag, oktober 23, 2006

Politiskt uppvaknande


Idag är det 50 år sedan den s.k. Ungernrevolten startade. Vår första reaktion var glädje över att stalinismens strypgrepp över Europa höll på att lossna. (Stalin dog 1953 - nu var det Nikita Chrusjtjov som var ledare i Sovjet)

Fotona föreställer
den blyga och den gamle 1956 på den senares studentrum


Jag minns hur vi deltog i ett fackeltåg organiserat av studentkåren som en solidaritetsyttring med den nya regeringen i Budapest, ledd av Imre Nagy. (Första och enda gången jag gått i ett demonstrationståg)Allt eftersom dagarna gick blev det mer och mer invecklat:
Vad som egentligen hände kan jag först nu få litet kläm på när jag läser i Wikipeda
Ungernrevolten

För när vi började ana att ryssarna skulle lura och krossa ungrarna startade
Suezkrisen den 29 oktober!


Slutledning i artikeln om Suezkrisen:

Krisen är framförallt intressant ur ett historiskt perspektiv för att den klart och tydligt visar hur den nya världsordningen såg ut: ”Suez blev Europas Waterloo”. Från och med nu var supermakterna och deras kalla krig inkorporerade i Israel–Palestina-konflikten. Storbritanniens tid som stormakt var i och med krisens upplösning förbi.

Summary: Today is 50 years since the The Hungarian Revolution, a spontaneous nationwide revolt against the authoritarian communist government of Hungary and its Soviet-imposed policies, lasting from October 23 until November 10 of 1956.
29th of October started the Suez Crisis "The Crisis resulted in the resignation of the British Conservative Prime Minister, Sir Anthony Eden, and marked the completion of the shift in the global balance of power from traditional European powers to the United States and the Soviet Union and was a milestone in the decline of the British Empire.

Jag var 21 år och hade förlorat min politiska oskuld .

Etiketter:

2 Reflektioner:

Blogger aequinoxia skrev ...

Jag var ju inte med på den tiden, men jag har sett kulhålen i Budapests husväggar. Imre Nagy är en ytterst intressant figur, och någon gång ska jag lära mig mer om detta också. Minns du årets bild 1956?

Min politiska oskuld rök den 1 mars 1986. Jag var nästan nio år och förstod ingenting.

23 oktober, 2006 10:42  
Anonymous Anonym skrev ...

Det som gör mig beklämd är att unga människor har någon slag dimmig föreställning om att nån som hette Hitler startade ett stort krig, men om den röda terrorn har de överhuvudtaget ingen aning.

23 oktober, 2006 22:36  

Skicka en kommentar

<< Home